Nabízejte čtenářům elektronické knihy

Počet čtenářů se neustále snižuje napříč všemi českými knihovnami. Velká část převážně mladší generace již žije ve světě, který umožňuje na internetu vyhledat prakticky cokoliv od jednotlivých drobných informací, přes články, videa až po celé databáze knih. Pojďme jim tedy vyjít trochu naproti a přilákejme do knihoven právě tyto čtenáře. České knihovny, které používají knihovní systém Koha, ve spojení s ním většinou provozují také online katalog VuFind. U knihoven, které jsou ve správě projektu Koha v knihovně, je to pravidlem. A právě tyto knihovny i všechny budoucí zázkazníky již umíme napojit na elektronické výpůjčky eReading. Nutnou podmínkou je, aby knihovna měla existující účet a smlouvu s tímto poskytovatelem elektronického obsahu. Technicky lze oba systémy propojit během 24 hodin.

Dalším krokem bude nabízení elektronických knih, které bezplatně publikuje Městská knihovna v Praze. K dnešnímu dni (27. 4. 2017) je v její nabídce 927 titulů. Intenzivně pracujeme na propojení také s tímto zdrojem elektronického obsahu. Bylo by škoda jej nevyužít, když za tyto knihy se nemusí nic platit.

Jste-li knihovna, které poskytujeme podporu, získáte obě propojení bezplatně, pokud budete mít o elektronické výpůjčky zájem. Stačí, když nám dáte vědět. U všech budoucích knihoven budeme tato rozšíření instalovat automaticky a pochopitelně bez navýšení ceny za instalaci.