Blog uživatele Radek Šiman

Zaostřeno na karanténu

Pečlivě sledujeme aktuální dění v souvislosti s opatřeními vynucenými pandemií coronaviru Covid-19. Snažíme se reagovat tak, abychom vám v knihovnách tuto zcela novou situaci co nejvíce ulehčili, a to pokud možno ještě dříve, než nás o to požádáte. Před měsícem jsme vytvořili zásuvný modul pro hromadné prodlužování výpůjček, nyní už myslíme na okamžik, až knihovny začnete otevírat.

Příklad zobrazení karantény

Rosteme. Díky vám.

Abychom mohli i nadále nabízet servis knihovního systému Koha v té nejvyšší možné kvalitě, potřebovali jsme během velikonočního víkendu dokoupit další dva servery. V současné době se tak staráme o 16 serverů, na kterých je zprovozněno 30 různých instalací Kohy. Celkově tak knihovny v naší správě fungují na 54 výpočetních jádrech procesoru a 144 GB operační paměti. Pokud bychom tento výkon porovnali se slušně vybaveným kancelářským počítačem, pak by počet procesorů odpovídal 27 stanicím a velikostí paměti bychom se dostali na počet 18 kancelářských stanic.

Koha naostro za 24 hodin!

"Během vánočních svátků došlo k havárii našeho serveru s knihovním systémem. Potřebovali bychom rychlou pomoc."

Nějak podobně začal těsně po Novém roce telefonát s Městskou knihovnou Skuteč. Původní knihovní systém doposud provozovali na vlastním serveru s diskovým polem typu RAID 5, které je sestaveno ze čtyř disků a zvládne výpadek kteréhokoliv z nich. Bohužel v knihovně zhavarovaly hned dva disky najednou. Protože přechod na Kohu byl stejně v plánu během příštích několika měsíců, doporučil tamní správce výpočetní techniky, aby knihovna přešla na nový systém ihned.

Běchovice zvládly Kohu bez dotací z VISKu

Pořízení knihovního systému v minulosti často znamenalo značnou finanční zátěž pro knihovnu a jejího zřizovatele. Možná právě proto se v Česku zažila představa, že je tento software ze své podstaty nákladný a proto se musí financovat z dotačních programů Ministerstva kultury ČR. Zřizovatel tak na jeho pořízení poskytuje obvykle 30 % částky, zbytek prostředků plyne z rozpočtu ministerstva. Z pohledu knihovny to pak vypadá, že cena knihovního systému je např. "jen" 100 tis. Kč, ačkoliv celkově vynaložené prostředky mohou být ve výši 300 tis. Kč.

Výsledky velkého zátěžového testu Kohy

Na začátku května (2017) jsme dostali možnost na několik týdnů využít k testování server nové generace od Wedos s tím, že jej smíme zatížit, jak uznáme za vhodné. Čím více, tím lépe. Zátěžový test knihovního systému Koha jaký v Česku ještě nebyl? To by bylo něco! A protože nás už delší dobu zajímal skutečný výkon při zpracování velkého objemu dat, neváhali jsme. Výsledky nyní přinášíme v přehledné formě. Veříme, že mohou být zajímavé pro každou knihovnu, která systém Koha používá nebo uvažuje o jeho zavedení.

Vítejte, Frenštátští!

Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm se rozhodla pro změnu dodavatele podpory knihovního systému Koha a ke dni 10. 5. 2017 přešla pod správu R-Bit Technology, s.r.o. Původní termín byl plánovaný sice až na přelom května a června, ale po vzájemné dohodě jsme data knihovny převzali téměř o 3 týdny dříve. Změna poskytovatele a přesun knihovního systému na nový server proběhl velmi rychle. Využili jsme k tomu středy jako jediného zavíracího dne knihovny. Během dopoledne jsme data přenesli a upravili jejich strukturu tak, aby vyhovovala našim instalacím.

Nabízejte čtenářům elektronické knihy

Počet čtenářů se neustále snižuje napříč všemi českými knihovnami. Velká část převážně mladší generace již žije ve světě, který umožňuje na internetu vyhledat prakticky cokoliv od jednotlivých drobných informací, přes články, videa až po celé databáze knih. Pojďme jim tedy vyjít trochu naproti a přilákejme do knihoven právě tyto čtenáře. České knihovny, které používají knihovní systém Koha, ve spojení s ním většinou provozují také online katalog VuFind. U knihoven, které jsou ve správě projektu Koha v knihovně, je to pravidlem.

Přihlásit se k odběru RSS - Blog uživatele Radek Šiman