Pálí vás cena knihovního systému? Zkuste Kohu za 0 Kč.

Co kdybychom společně našli způsob, jak můžete ve vaší knihovně ušetřit spoustu peněz a navíc zlepšit kvalitu služeb, které čtenářům nabízíte?

Peníze až na prvním místě

Všichni to známe z vlastní zkušenosti. Když chcete něco pořídit, musíte za to zaplatit. Kupujete novou knihu a ta stojí peníze. Potřebujete vyměnit dosluhující pneumatiky na autě - a zase zaplatíte. Ve světě počítačových programů a knihoven to platí dvojnásob. Často ani nelze hodnotu programu porovnat s jinými, protože nic podobného prostě neexistuje. Navíc program není nic hmatatelného, jsou to jen myšlenky, balík užitečných funkcí. Hromada virtuálních jedniček a nul, které jsou sice neuchopitelné, ale dají se zpeněžit. A pomyslný teploměr cen roste stále výš a výš, až je z toho jednomu docela horko. Knihovnu pak cena knihovního systému pálí (občas i dopaluje) podle jejích finančních možností. Některou míň, jinou hodně. V nevýhodě jsou určitě především malé knihovny, které hospodaří pouze s minimálním rozpočtem.

Pojďme to společně změnit

Na první pohled to vypadá, že se na knihovním systému ušetřit nedá. Jenže... existuje tzv. open-source, což se do češtiny překládá jako otevřený software. Takový software, tedy počítačový program, který je otevřený, je k dispozici každému a přispívat k jeho vývoji může kdokoliv, protože zdrojové soubory jsou veřejně dostupné všem. Stačí mít jen potřebné znalosti. Stáhnout, instalovat a neomezeně používat otevřený software může opravdu každý jednotlivec či organizace. Konkrétní licenční ujednání pak už jen upřesňuje, jaká další práva a povinnosti uživatel má, jak velkou svobodu s licencí získává. Světové prvenství ve svobodném přístupu drží knihovní systém Koha, který je vhodný jak pro ty nejmenší knihovny, tak pro knihovny městské a dokonce i pro velká konsorcia knihoven. Za licenci k plné verzi tohoto knihovního systému nebudete platit nikdy nic. Není to skvělé? Od teď je Koha vaše, tak ji využijte! Řekněte sami, jak často se vám stane, že něco dostanete jen tak? Jenže Koha je maorsky dar. A dárky se přijímají, za ty se přeci neplatí. Maorsky je pojmenovaná proto, že původní verze tohoto knihovního systému Koha vznikla v roce 1999 na Novém Zélandu.

Přátelský rozhovor u kávy

Pojďme si společně sednout třeba ke krátké pracovní snídani a pokusme se u šálku dobré kávy zodpovědět všechny nejasnosti, jistě vás napadnou i další otázky.

káva Je to krásná myšlenka používat knihovní systém za 0 Kč, jenže už máme spoustu dat v jiném programu, tak co s tím?
Díky projektu Koha v knihovně můžete zapomenout na starosti s převodem dat. Naprogramujeme procedury přenosu knižního fondu i čtenářské historie přesně pro vaši knihovnu. Žádné klik - a je to. Dáváme si záležet a pečlivě se připravujeme na každou jednotlivou knihovnu. Nevěříte? Zkuste se jich zeptat.

Co když jsme malá knihovna a zaměstnancem není žádný "ajťák", který by se dokázal o instalaci a správu nového systému spolehlivě postarat?
Nemusíte myslet ani na instalaci, ani na servis systému, protože vše potřebné zařídíme a postaráme se o vás dnes stejně jako za rok nebo za dva.

Obáváme se, že Kohu používá jen pár knihoven a kdo ví, jak to bude do budoucna s jejím dalším vývojem?
Kohu používají tisíce institucí po celém světě a jen v Česku je to několik desítek knihoven. Tvoří a posunují ji dál zkušení dobrovolníci z mnoha zemí, společně s knihovnami všech typů i velikostí a také týmy vývojářů ze společností poskytujících servis k tomuto knihovnímu systému. Postupně už k vývoji přispělo několik set lidí. Takovou kapacitou se nemůže pochlubit žádný dostupný komerční systém.

Jako městská knihovna si nemůžeme dovolit žádný velký výpadek svých služeb, kdo nám v případě potřeby podá pomocou ruku? Existují vůbec nějací šikovní správci Kohy s kvalitními službami?
Úzce spolupracujeme s Koha komunitou a aktivně přispíváme úpravami programového kódu, proto se na naši podporu můžete bez obav spolehnout. Jmenujeme se R-Bit Technology, s.r.o. a naší vlajkovou lodí je právě projekt Koha v knihovně.

Takže servis se platí, jak vysoké budou provozní náklady?
Ceny servisních služeb máme takové, aby si je mohly dovolit knihovny všech velikostí i různá (např. regionální) seskupení knihoven. Pokud nabídka služeb z nějakého důvodu nevyhovuje, ozvěte se, zkusíme najít vhodné řešení.

Teď už víte, v čem spočívá celé kouzlo, jak ušetřit za knihovní systém a jak překonat obavy. Věřím, že si najdete 5 nebo 10 minut a napíšete nám. Zkuste vypíchnout třeba jen tři hlavní důvody, proč s Kohou stále váháte. Co dalšího by vás ještě zajímalo?