Výše prominutých poplatků

Mnoho knihoven, možná zrovna i ta Vaše, zpoplatňuje čtenářům upomínky za dokumenty v prodlení. Někde se platí 1 Kč za týden, jinde třeba i několik Kč za jeden den, kdy není dokument vrácen včas. Pro spoustu knihoven je to zcela jistě důležitý zdroj příjmu. Čas od času však knihovna vyhlásí amnestii pro zapomnětlíky, kteří tak mají možnost vrátit knihy bez sankcí. Jindy se zase třeba z provozních či technických důvodů poplatky vybírat nemohou. A tak se odpouští. V jedné městské knihovně nás zajímalo, jak velký objem peněz skutečně činí prominuté poplatky. Jak vysoká je částka, kterou čtenáři ušetří za upomínky nebo registraci. K našemu velkému překvapení se údaj vyšplhal do několika desítek tisíc Kč jen za jediný rok.

Věříme, že by to mohlo být užitečné zjištění pro spoustu knihoven. Pokud používáte knihovní systém Koha a zajímá Vás výše prominutých poplatků, stačí nám napsat. Rádi se podělíme o zdrojový kód výstupu, kterým velmi rychle zjistíte skutečný stav. Výstup umožňuje zvolit požadované časové období a výsledná data se zobrazí přehledně sečtena za jednotlivé kategorie čtenářů.

Na závěr už jen pro zajímavost - díky tomu, jak dobře je Koha navržena, uběhlo od nápadu k funkční realizaci výstupu přesně 15 minut